Hej och välkommen till min blogg!

In this blog you can find all my creations and other creative talents from the world of lace! I welcome all lace lovers worldwide!

I min blogg hittar du alla mina kreationer inom spets och spetsliknande broderi och andras från hela världen som har värdet av kvalité!


måndag 28 februari 2011

Ny recept från Transylvanien!

Kål a la Cluj! (Varza a la Cluj)


Detta maträtten är näst mest kända maträtt från Rumänien efter kåldomar ( sarmale)och bland mest kända från Transylvanien. 


Ingredienser:
1 surkål,1 lök,750g fläskkött,4matsked fett (eller olja om du inte har gris fett),1  te kopp med gräddfil,en halv te kopp med ris,salt,svart peppar,några kvist dill.
Förberedelser:
Stek köttet i en kastrull med fett (eller olja)och hackad lök.Efter ca. 10 minuter lägg till sur vit kål   i Sverige hittar du surkål från Österrike som jag rekommenderar som best .Blanda lite och efter några minuter kväva kålen med lite vatten hål under lock ca.20 minuter och tillsatt salt,peppar.
Koka riset i salt vatten(halva av tiden),den skall ej vara helt kokt!
Ta en stor kastrull (helst fyrkantig-5 cm hög) lägg lite olja i botten och börja sätta 1 lager av kött med kål,nästa lager är ris,ovan på riset lägger du den sista lager med kött ock surkål och till slut lägger du en lager grädde.
lägg alt i ugnen på 190 grader. ca.30-40 minuter.

En bra recept på hur man gör surkål :

Du behöver: 1 plast hink a 25 l,7-8 vitkål huvud, 1 rödkål (tillval),1l vatten,550 grov salt,en knippa timjan,en knippa dill (några torkade dill kvistar)2 st.pepparrot (delade i några bittar),lagerblad, träbitar (tjocka) för att lägga på kålen för att pressa dem, några vikt att sätta på träbitarna .
Förberedelser:
Ta bort mitten (ryggraden) av kål huvudena och tillsätt grov salt i mitten av kålen.
Lägg några torkade dill pinnar i botten av hinken,1 pepparrot delad i några avlånga bittar,och sedan kan du börja lägga kålen i botten av hinken. Du kan fylla på emellan kål huvudena med röd kålen som du hackade (den ger lite färg till blandningen) och sedan lägg en lager till av :timjan,dill,pepparrot och lagerblad.
Häl vattnet som var blandat med resten av grov salt ovan på kål huvudena och pressa ned dem med träbitarna och lägg ovan på dem vikten. Vikterna skall ligga så i 4-5 dagar sedan ska du pressa  ned dem ytterligare genom att puta neråt dem. Operationen skall repeteras  efter 2-3 dagar.

Och nu får ni lite folk musik från Transylvanien!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...